De Vereniging België-China ijvert sinds 1957 voor de vriendschap tussen België en China. De Vereniging staat statutair open voor iedereen die aan dit doel wil meewerken, zonder onderscheid van taal, ras, of overtuiging. De Vereniging is volledig onafhankelijk en steunt vandaag hoofdzakelijk op vrijwilligerswerk om China bij het Belgische publiek beter bekend te maken en de wederzijdse betrekkingen te bevorderen.
Meer weten:
- – Werking
- – Geschiedenis
- – Organisatie
De krachtlijnen van het werk van de Vereniging werden aangepast aan de nieuwe situatie. De klemtoon ligt nu op het verstrekken van informatie. Een greep in het aanbod:
- – Confucius Instituut in Brussel dat naast taal ook Chinese kookkunst, geschiedenis, taijiquan en andere Chinese cultuur brengt;
- – het tijdschrift China Vandaag met een Franstalig broertje Chine actuelle;
- – conferenties over de meest verscheiden onderwerpen;
- – maandelijkse ciné-club en uitleningen van films aan culturele evenementen;
- – een documentatiecentrum waar we naast belangrijke werken over de voorbije 50 jaar Volksrepubliek, over de electronische media ook de meest up-to-date informatie ter beschikking houden;
- – leveren van sprekers voor conferenties en vormingsprogramma’s;
- – ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaar, van de Chinese Nationale feestdag op één oktober en andere markante gebeurtenissen, worden speciale activiteiten ingericht die u steeds terugvindt in de agenda;
- – themareizen voor wie meer wil dan oppervlakkig tourisme
- – regelmatige medewerking aan organisaties van derden: promotiestands op reisbeurzen, evenementen rond Chinese taal of cultuur,…
In 1949 werd de Volksrepubliek China uitgeroepen. Maar België bleef het oude Kwomintang regime als wettige regering erkennen. Dit regime had zich teruggetrokken op het eiland Taiwan. België had vóór 1949 vrij veel contacten met China. Er bestond dus een groep Belgen die vonden dat ons land de regering die de overgrote meerderheid van het meest bevolkte land ter wereld vertegenwoordigde, niet kon negeren. Dit leidde in 1957 tot de oprichting van de Vereniging België-China. Onder de markantste stichters vinden we de internationaal bekende politicus Camille Huysmans.
De Vereniging werkte oorspronkelijk volgens twee krachtlijnen: het bevorderen van de handelsrelaties en het lobbyen voor de diplomatieke erkenning van de Volksrepubliek China door België. In de beginjaren werden regelmatig reizen georganiseerd, hetzij handelsmissies, door de ‘Economische Commissie België-China’, hetzij thematische studiereizen door één van de andere commissies van de Vereniging. In België zelf werden de Chinese tijdschriften en boeken in vreemde talen verspreid. Men haalde de media met grote culturele activiteiten. Hét klapstuk werd de organisatie van een China-reis door koningin Elisabeth in 1961; dat was een belangrijke illustratie dat de isolatiepolitiek tegenover China barsten begon te vertonen.
De situatie veranderde vanaf 1971: België erkende de Volksrepubliek en langzaam kwamen de officiële politieke, economische en culturele relaties op gang. De Vereniging speelde een ondersteunende rol in de ontwikkeling hiervan en de reizen naar China kregen een jaarlijks karakter. De evolutie versnelde door de open-deur politiek van Deng Xiaoping sinds 1978. China werd toegankelijk voor iedereen, op de eerste plaats voor zakenmensen. De Vereniging werd in de maalstroom meegesleurd: meer medewerkers, meer belangstellenden, meer activiteiten.
Met de gebeurtenissen van 1989 in Oost-Europa en de incidenten op het Tian An Men plein veranderde de algemene context opnieuw: een vriend zijn van China was niet meer evident. Onze Vereniging nam een kritisch standpunt in tegenover het geweld op het Tian An Men plein. Toch bleef ze de Volksrepubliek positief beoordelen wegens de vele verwezenlijkingen voor het Chinese volk.
In de jaren 90 komen de economische betrekkingen tussen China en België snel terug op gang, maar de culturele relaties worden niet officieel hernomen. Vooral het media-klimaat is veranderd: de positieve benadering van de jaren 80 is in de nieuwe wereldcontext in zijn tegendeel omgeslagen. Nooit was er zoveel informatie over China in omloop, maar toch blijft de nood aan een objectieve open benadering bestaan. Vooral de economische hervormingen gedurende de laatste twintig jaar worden door de Vereniging kritisch bestudeerd.
De Vereniging is een vzw en telt ongeveer 500 betalende leden. Het hoogste beslissingsorgaan is de Algemene Vergadering, bestaande uit ongeveer 25 effectieve leden. De Algemene Raad kiest uit zijn leden een Raad van Bestuur. Elk betalend lid kan zich bij de Raad van Bestuur kandidaat stellen als effectief lid.
De Vereniging is financiëel autonoom; de werkingskosten worden gedragen door de lidgelden, giften van partikulieren, en de opbrengsten van onze diverse activiteiten. De Vereniging ontvangt geen subsidies, doch heeft de mogelijkheid drie gesubsidieerde contractuelen tewerk te stellen in het kader van een project van het Brussels Gewest. Deze werknemers ondersteunen de activiteiten die georganiseerd en geleid worden door enthousiaste vrijwilligers.
Raad van Bestuur:
De Raad van Bestuur zet de grote beleidslijnen voor de vereniging uit, houdt toezicht op de financiële situatie en benoemt de leden van het directiecomité.
Voorzitter:
VAN DUYSEN Hans
Vice-voorzitter:
DE GROEVE Wim
Gedelegeerde Bestuurders:
DE GROEVE Wim
VAN DUYSEN Hans
Secretaris:
MEERSMAN Mia
Leden:
VAN DUYSEN Hans
DE RIDDER Koen
LECHIEN Philippe
VAN MEENEN Geert
HUANG Wenfang
DE GROEVE Wim
DE SCHUTTER Mark
LAMBRECHTS Gert
VAN COUWENBERGHE Mark
Commissaris:
De Commissaris wordt benoemd door de Algemene Vergadering en houdt toezicht op de jaarrekening en de boekhouding van de vereniging. Hij/Zij wordt benoemd voor een periode van drie jaar.